• System reklamy Test
  • Karłowatość

    Karłowatość

    W niektórych przypadkach karłowatości nie umiemy wykryć jej przyczyn. Nazywamy te przypadki karłowatością pierwotną. Dzieci dotknięte nią przychodzą na świat bardzo małe, miniaturowe i następnie wolno rosną. Niekiedy jednak rodzą się ze wzrostem prawidłowym i dopiero od pierwszego miesiąca życia pozałonowego rosną bardzo wolno. Niektóre z tych dzieci wykazują pewne wspólne rysy w budowie ciała, …
  • Stosowanie kremu przeciwzmarszczkowego pod oczy

    Stosowanie kremu przeciwzmarszczkowego pod oczy

    Stosowanie różnych kosmetyków do twarzy jest oczywiście niezwykle popularne zwłaszcza wśród kobiet, ale również wśród mężczyzn i dzieci. Jednak to kobiety potrafią całymi godzinami wybierać dla siebie najlepsze kremy i dowiadywać się o to, w jaki sposób najlepiej jest je stosować. Dlatego dobrze znane są z tego, że potrafią bardzo nerwowo reagować na widok na …
  • Co to jest hormon?

    Co to jest hormon?

    Na przełomie XIX i XX w. odkryto pierwsze związki chemiczne, których minimalne ilości wywierają swoisty wpływ na czynności różnych komórek i narządów. Substancje te nazwano hormonami, ponieważ pierwsze wykryte związki pobudzały czynność komórek . Od tego czasu odkryto bardzo wiele związków tego rodzaju u zwierząt, a nawet u roślin, poznano ich budowę, miejsce powstawania oraz …

Energia

EnergiaUtrzymanie stałego dopływu energii w postaci glukozy jest warunkiem bezwzględnym dla utrzymania procesów życiowych tych komórek. Nie dziwi nas wobec tego fakt, że w ustroju działa skomplikowany układ regulacyjny, który ma za zadanie dopilnowanie tego, by poziom glukozy we krwi i całym płynie zewnątrzkomórkowym nie spadał nigdy poniżej pewnych wartości. Przeciętnie w 1 litrze krwi znajduje się 1 g glukozy, jej zawartość waha się w granicach od 0,8 do 1,2 g. Innymi słowy mniej więcej w 3 litrach krwi u dziecka, a 5 u dorosłego znajduje się stale 3/4 do 1 łyżeczki herbacianej tego prostego cukru. W całym płynie zewnątrzkomórkowym ilość ta normalnie nie przekracza 15 g. Ta niewielka ilość glukozy, stale utrzymywana i uzupełniana wystarcza, by zaspokoić potrzeby komórek mózgowych, które muszą nieustannie pokrywać swoje potrzeby energetyczne. Komórki te są niezwykle wrażliwe na głodzenie. Brak dopływu glukozy lub tlenu przez kilka minut uniemożliwia ich czynności, co uzewnętrznia się utratą przytomności i prowadzi szybko do ich obumierania. Nad utrzymaniem stałego poziomu glukozy we krwi i jej nieustannego dopływu do mózgu czuwają specjalne czujniki — receptory w obrębie podwzgórza, które natychmiast sygnalizują, gdzie potrzeba, a więc do układów hormonalnych z przysadką mózgową na czele, o spadku glukozy we krwi. Następuje natychmiast zmobilizowanie glukozy zarówno z jej zapasów znajdujących się w wątrobie, jak i dostarczenie pozostałym komórkom drugiego materiału energetycznego z głównego magazynu energii — tkanki tłuszczowej, mianowicie kwasów tłuszczowych.

Comments are closed.