• Przepuklina – podstawowy podział

    Przepuklina – podstawowy podział

    W medycynie kształtuje się następujący podział przepukliny, która w ostatnim czasie jest całkiem popularną dolegliwością. Otóż wyróżnia się przepuklinę odprowadzalną. Zwykle w tym przypadku zdarza się, że zawartość jest ręcznie odprowadzana do jamy brzusznej. Innym rodzajem jest przepuklina nieodprowadzalna. W tym przypadku z kolei nie ma odprowadzania zawartości, ale z drugiej strony jeszcze nie istnieje …
  • Internetowa apteka i nie tylko

    Internetowa apteka i nie tylko

    Obecnie w internecie z łatwością możemy zrobić również zakupy, o czym kiedyś raczej można było tylko marzyć. Co więcej, online możemy kupić w zasadzie większość produktów – począwszy od różnych akcesoriów, po sprzęt agd czy rtv, a także jedzenie bądź leki. More from my sitePrzepuklina – podstawowy podziałZaburzenia czynności przysadkiStosowanie kremu przeciwzmarszczkowego pod oczyPrzyczyny powstawania …
  • Implanty – czy są lepsze niż naturalne zęby?

    Implanty – czy są lepsze niż naturalne zęby?

    Piękny uśmiech to podstawa estetycznego wyglądu naszej twarzy. Niestety nie każdy może pochwalić się pełnym i lśniącym naturalnym uzębieniem. Wiele osób straciło zęby na wskutek urazu lub niewłaściwej ich pielęgnacji. Często nawet dobry stomatolog nie jest w stanie uratować naszych stałych zębów przed usunięciem. Na szczęście chirurgia stomatologiczna i implantologia ruszyły pacjentom na ratunek – dziś …

Energia

EnergiaUtrzymanie stałego dopływu energii w postaci glukozy jest warunkiem bezwzględnym dla utrzymania procesów życiowych tych komórek. Nie dziwi nas wobec tego fakt, że w ustroju działa skomplikowany układ regulacyjny, który ma za zadanie dopilnowanie tego, by poziom glukozy we krwi i całym płynie zewnątrzkomórkowym nie spadał nigdy poniżej pewnych wartości. Przeciętnie w 1 litrze krwi znajduje się 1 g glukozy, jej zawartość waha się w granicach od 0,8 do 1,2 g. Innymi słowy mniej więcej w 3 litrach krwi u dziecka, a 5 u dorosłego znajduje się stale 3/4 do 1 łyżeczki herbacianej tego prostego cukru. W całym płynie zewnątrzkomórkowym ilość ta normalnie nie przekracza 15 g. Ta niewielka ilość glukozy, stale utrzymywana i uzupełniana wystarcza, by zaspokoić potrzeby komórek mózgowych, które muszą nieustannie pokrywać swoje potrzeby energetyczne. Komórki te są niezwykle wrażliwe na głodzenie. Brak dopływu glukozy lub tlenu przez kilka minut uniemożliwia ich czynności, co uzewnętrznia się utratą przytomności i prowadzi szybko do ich obumierania. Nad utrzymaniem stałego poziomu glukozy we krwi i jej nieustannego dopływu do mózgu czuwają specjalne czujniki — receptory w obrębie podwzgórza, które natychmiast sygnalizują, gdzie potrzeba, a więc do układów hormonalnych z przysadką mózgową na czele, o spadku glukozy we krwi. Następuje natychmiast zmobilizowanie glukozy zarówno z jej zapasów znajdujących się w wątrobie, jak i dostarczenie pozostałym komórkom drugiego materiału energetycznego z głównego magazynu energii — tkanki tłuszczowej, mianowicie kwasów tłuszczowych.

Comments are closed.