• Przyczyny powstawania zatoru serca

    Przyczyny powstawania zatoru serca

    Każdy zator serca jest bardzo groźną komplikacją zdrowotną, która może doprowadzić nawet do śmierci pacjenta. Najczęstszą przyczyną wystąpienia zatoru serca jest po prostu zakrzepica płucna, która doprowadza do różnych powikłań, a w tym nawet do zatrzymania akcji serca. Osobom, które przeszły zawał serca czasami nawet trudno jest uwierzyć, że przyczyną pojawiających się u nich groźnych …
  • Implanty – czy są lepsze niż naturalne zęby?

    Implanty – czy są lepsze niż naturalne zęby?

    Piękny uśmiech to podstawa estetycznego wyglądu naszej twarzy. Niestety nie każdy może pochwalić się pełnym i lśniącym naturalnym uzębieniem. Wiele osób straciło zęby na wskutek urazu lub niewłaściwej ich pielęgnacji. Często nawet dobry stomatolog nie jest w stanie uratować naszych stałych zębów przed usunięciem. Na szczęście chirurgia stomatologiczna i implantologia ruszyły pacjentom na ratunek – dziś …
  • Rodzaje diet

    Rodzaje diet

    W dzisiejszych czasach istnieje bardzo wiele problemów, z którymi musimy się borykać. Jednym z nich jest właśnie otyłość, która coraz częściej nas atakuje. Właśnie dlatego musicie wiedzieć, że coraz więcej osób szuka odpowiednich diet, których to stosowanie pozwoliło by wam na schudnięcie oraz zrzucenie zbędnych kilogramów. Takich diet w dzisiejszych czasach jest bardzo wiele dlatego …

Gospodarka wodno – fosforowa

Gospodarka wodno – fosforowaZaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej muszą wystąpić w wypadku nieprawidłowego działania przytarczyc oraz mogą zdarzyć się w tych stanach chorobowych, w których dochodzi do utraty dużych ilości wapnia z ustroju lub niedostatecznego wchłaniania wapnia. Specjalnie wrażliwy na niedostateczny dowóz wapnia jest rosnący organizm, gdyż jego kości chciwie wychwytują i wiążą wapń z płynu zewnątrzkomórkowego. Źródłem wapnia dla ustroju są związki wapnia zawarte w różnych produktach żywnościowych. Wapń wchłania się jedynie w bardzo niewielkim odcinku dwunastnicy. Stosunkowo może łatwo dochodzić do zmniejszania się wchłaniania wapnia wtedy, gdy w pożywieniu znajdują się niektóre związki tworzące z wapniem sole słabo rozpuszczalne tak, jak np. kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych. Może zdarzyć się w okresie szybkiego wzrostu u dziecka, że ilość wchłanianego wapnia przez nabłonek jelitowy jest niedostateczna w stosunku do zapotrzebowania rosnących kości. Ponadto trzeba jeszcze podkreślić, że wchłanianie wapnia w nabłonku jelitowym jest możliwe jedynie w obecności witaminy D (D2 lub D3), a jak wiadomo, witaminę D2 lub D3 ustrój musi otrzymać albo z zewnątrz razem z produktami żywnościowymi, albo też może wyprodukować w skórze witaminę D3 dopiero po naświetlaniu promieniami ultrafioletowymi. Niedobór witaminy D, a co za tym idzie niedostateczne wchłanianie wapnia może postawić rosnący ustrój wobec konieczności utrzymania właściwego poziomu wapnia w osoczu przez zmniejszone, niedostateczne odkładanie wapnia w kościach, a nawet pobieranie przy współudziale parathormonu wapnia z kośćca.

Comments are closed.