• System reklamy Test
  • MSSF 16 leasing – nowe standardy

    MSSF 16 leasing – nowe standardy

    Opublikowany przez Radę Międzynarodowych Standardów Rachunkowości nowy dokument Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej, czyli MSSF 16 leasing zwiera istotne zamiany dotyczące ujmowania umów leasingowych, a także sposobów wykazywania danych finansowych, przepływów środków, aktywów trwałych oraz ich wyceny. Zmiany mają zostać wprowadzone do form księgowania wraz z początkiem przyszłego roku i chociaż przedsiębiorcy mają na odpowiednie przygotowanie …
  • Co można jeść na diecie

    Co można jeść na diecie

    Jednym z najważniejszych elementów zrzucania wagi jest specjalne jedzenie, którego sporo w supermarketach. Na półkach znajduje się przecież mnogość towarów oznaczonych jako fit. Dostępne są dietetyczne chleby, mięsa, przekąski i dodatki. Niestety większość z przedsiębiorstw producenckich jedynie stylizuje swoje opakowanie tak, aby wydawało się nam, że jest smaczne i pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Nawet …
  • Alkohol szkodzi wątrobie

    Alkohol szkodzi wątrobie

    Niektórzy zastanawiają się, w jaki sposób mogliby uszczęśliwić swoją wątrobę. Wydaje im się, że to wcale nie jest takie proste. To dlatego postanawiają nic w tym kierunku nie robić. A to dopiero jest poważny błąd. More from my siteMagnez b6 dla tych, którzy uprawiają sportyW jaki sposób zaplanować pielęgnację dziecka?Przemiana materiiZadania wątrobyZasady codziennej pielęgnacji skóryPrzepuklina …

Gospodarka wodno – fosforowa

Gospodarka wodno – fosforowaZaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej muszą wystąpić w wypadku nieprawidłowego działania przytarczyc oraz mogą zdarzyć się w tych stanach chorobowych, w których dochodzi do utraty dużych ilości wapnia z ustroju lub niedostatecznego wchłaniania wapnia. Specjalnie wrażliwy na niedostateczny dowóz wapnia jest rosnący organizm, gdyż jego kości chciwie wychwytują i wiążą wapń z płynu zewnątrzkomórkowego. Źródłem wapnia dla ustroju są związki wapnia zawarte w różnych produktach żywnościowych. Wapń wchłania się jedynie w bardzo niewielkim odcinku dwunastnicy. Stosunkowo może łatwo dochodzić do zmniejszania się wchłaniania wapnia wtedy, gdy w pożywieniu znajdują się niektóre związki tworzące z wapniem sole słabo rozpuszczalne tak, jak np. kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych. Może zdarzyć się w okresie szybkiego wzrostu u dziecka, że ilość wchłanianego wapnia przez nabłonek jelitowy jest niedostateczna w stosunku do zapotrzebowania rosnących kości. Ponadto trzeba jeszcze podkreślić, że wchłanianie wapnia w nabłonku jelitowym jest możliwe jedynie w obecności witaminy D (D2 lub D3), a jak wiadomo, witaminę D2 lub D3 ustrój musi otrzymać albo z zewnątrz razem z produktami żywnościowymi, albo też może wyprodukować w skórze witaminę D3 dopiero po naświetlaniu promieniami ultrafioletowymi. Niedobór witaminy D, a co za tym idzie niedostateczne wchłanianie wapnia może postawić rosnący ustrój wobec konieczności utrzymania właściwego poziomu wapnia w osoczu przez zmniejszone, niedostateczne odkładanie wapnia w kościach, a nawet pobieranie przy współudziale parathormonu wapnia z kośćca.

Comments are closed.