• Poważne schorzenia wirusowe

    Poważne schorzenia wirusowe

    Istnieje możliwość obniżenia zapadalności na choroby wirusowe i bakteriologiczne. Jakie działania podejmować po to aby uniknąć zakażenia? Niestety najistotniejszy jest niewłaściwy sposób dbania o czystość, dotyczy to tak samo dzieci jak i dorosłych ludzi. Ważne okazuje się być także nasze pożywienie. Jeżeli nie dostarczymy sobie stosownej dawki witamin i składników mineralnych bakterie będą niezwykle szybko …
  • Kto powinien sięgnąć po magnez?

    Kto powinien sięgnąć po magnez?

    Magnez to niezwykle ważny dla naszego zdrowia i samopoczucia pierwiastek. Jego niedobory skutkują poważnymi konsekwencjami i wpływają na obniżenie jakości życia. Ponieważ pierwiastek ten bierze udział w wielu procesach, ważne jest uzupełnianie jego poziomu. O tym, że jest on zbyt niski świadczyć mogą takie objawy, jak zwiększona drażliwość, obniżony nastrój, kłopoty z koncentracją, bezsenność, skurcze …
  • Jod

    Jod

    Jod spełnia istotną rolę w przemianie materii, w procesach wzrostu i dojrzewania, np. kijanki pozbawione tarczycy nie przechodzą metamorfozy. Przypuszczalnie, gdy kręgowce opuściły morze zawierające ogromne zapasy jodu i rozpoczęły dalszy rozwój ewolucyjny na lądzie, musiały wydoskonalić narząd, który by wychwytywał i magazynował bardzo sprawnie jod, gdyż zwierzę żyjące na lądzie jest skazane na tygodnie …

Gospodarka wodno – fosforowa

Gospodarka wodno – fosforowaZaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej muszą wystąpić w wypadku nieprawidłowego działania przytarczyc oraz mogą zdarzyć się w tych stanach chorobowych, w których dochodzi do utraty dużych ilości wapnia z ustroju lub niedostatecznego wchłaniania wapnia. Specjalnie wrażliwy na niedostateczny dowóz wapnia jest rosnący organizm, gdyż jego kości chciwie wychwytują i wiążą wapń z płynu zewnątrzkomórkowego. Źródłem wapnia dla ustroju są związki wapnia zawarte w różnych produktach żywnościowych. Wapń wchłania się jedynie w bardzo niewielkim odcinku dwunastnicy. Stosunkowo może łatwo dochodzić do zmniejszania się wchłaniania wapnia wtedy, gdy w pożywieniu znajdują się niektóre związki tworzące z wapniem sole słabo rozpuszczalne tak, jak np. kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych. Może zdarzyć się w okresie szybkiego wzrostu u dziecka, że ilość wchłanianego wapnia przez nabłonek jelitowy jest niedostateczna w stosunku do zapotrzebowania rosnących kości. Ponadto trzeba jeszcze podkreślić, że wchłanianie wapnia w nabłonku jelitowym jest możliwe jedynie w obecności witaminy D (D2 lub D3), a jak wiadomo, witaminę D2 lub D3 ustrój musi otrzymać albo z zewnątrz razem z produktami żywnościowymi, albo też może wyprodukować w skórze witaminę D3 dopiero po naświetlaniu promieniami ultrafioletowymi. Niedobór witaminy D, a co za tym idzie niedostateczne wchłanianie wapnia może postawić rosnący ustrój wobec konieczności utrzymania właściwego poziomu wapnia w osoczu przez zmniejszone, niedostateczne odkładanie wapnia w kościach, a nawet pobieranie przy współudziale parathormonu wapnia z kośćca.

Comments are closed.