• Co to jest hormon?

    Co to jest hormon?

    Na przełomie XIX i XX w. odkryto pierwsze związki chemiczne, których minimalne ilości wywierają swoisty wpływ na czynności różnych komórek i narządów. Substancje te nazwano hormonami, ponieważ pierwsze wykryte związki pobudzały czynność komórek . Od tego czasu odkryto bardzo wiele związków tego rodzaju u zwierząt, a nawet u roślin, poznano ich budowę, miejsce powstawania oraz …
  • Znaczenie tarczycy w ustroju

    Znaczenie tarczycy w ustroju

    Tarczyca jest powierzchownie leżącym na szyi gruczołem do- krewnym, który można obmacać. Toteż powiększenie tego gruczołu zwróciło uwagę już w czasach starożytnych. Już nawet w papirusie napisanym 1500 lat p. n. e. jest opisany przypadek bardzo dużego wola i próba jego usunięcia. Również wielki lekarz starożytności Celsus opisał głęboki niedorozwój umysłowy zwany kretynizmem u osób …
  • Złożoność komórki

    Złożoność komórki

    Wielotorowe badania lat ostatnich ukazały wielką złożoność, ale i usystematyzowanie tak budowy, jak i procesów zachodzących w obrębie komórki. Istotną rolę w sterowaniu komórkowymi procesami przemiany materii odgrywają hormony. Poznanie biegu niektórych reakcji enzymatycznych, roli jaką grają takie związki, jak koenzymy, witaminy, znaczenia różnych pośredników i przenośników energii czy materii ułatwia zrozumienie mechanizmu działania hormonów. …

Gospodarka wodno – fosforowa

Gospodarka wodno – fosforowaZaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej muszą wystąpić w wypadku nieprawidłowego działania przytarczyc oraz mogą zdarzyć się w tych stanach chorobowych, w których dochodzi do utraty dużych ilości wapnia z ustroju lub niedostatecznego wchłaniania wapnia. Specjalnie wrażliwy na niedostateczny dowóz wapnia jest rosnący organizm, gdyż jego kości chciwie wychwytują i wiążą wapń z płynu zewnątrzkomórkowego. Źródłem wapnia dla ustroju są związki wapnia zawarte w różnych produktach żywnościowych. Wapń wchłania się jedynie w bardzo niewielkim odcinku dwunastnicy. Stosunkowo może łatwo dochodzić do zmniejszania się wchłaniania wapnia wtedy, gdy w pożywieniu znajdują się niektóre związki tworzące z wapniem sole słabo rozpuszczalne tak, jak np. kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych. Może zdarzyć się w okresie szybkiego wzrostu u dziecka, że ilość wchłanianego wapnia przez nabłonek jelitowy jest niedostateczna w stosunku do zapotrzebowania rosnących kości. Ponadto trzeba jeszcze podkreślić, że wchłanianie wapnia w nabłonku jelitowym jest możliwe jedynie w obecności witaminy D (D2 lub D3), a jak wiadomo, witaminę D2 lub D3 ustrój musi otrzymać albo z zewnątrz razem z produktami żywnościowymi, albo też może wyprodukować w skórze witaminę D3 dopiero po naświetlaniu promieniami ultrafioletowymi. Niedobór witaminy D, a co za tym idzie niedostateczne wchłanianie wapnia może postawić rosnący ustrój wobec konieczności utrzymania właściwego poziomu wapnia w osoczu przez zmniejszone, niedostateczne odkładanie wapnia w kościach, a nawet pobieranie przy współudziale parathormonu wapnia z kośćca.

Comments are closed.