• Implanty – czy są lepsze niż naturalne zęby?

    Implanty – czy są lepsze niż naturalne zęby?

    Piękny uśmiech to podstawa estetycznego wyglądu naszej twarzy. Niestety nie każdy może pochwalić się pełnym i lśniącym naturalnym uzębieniem. Wiele osób straciło zęby na wskutek urazu lub niewłaściwej ich pielęgnacji. Często nawet dobry stomatolog nie jest w stanie uratować naszych stałych zębów przed usunięciem. Na szczęście chirurgia stomatologiczna i implantologia ruszyły pacjentom na ratunek – dziś …
  • Hormon wzrostu

    Hormon wzrostu

    Ostatnie lata przyniosły bardzo duże postępy w zakresie badań nad ludzkim hormonem wzrostu, gdyż udało się wyizolować hormon wzrostu z ludzkich przysadek. W ubiegłych dziesięcioleciach badano głównie wyciągi z przysadek zwierzęcych. Działały one na różne gatunki zwierząt, pobudzając ich wzrost, np. u szczurów wywoływano nawet wzrost olbrzymi, natomiast nie wywierały żadnego wpływu u ludzi. Po …
  • Wzrost pracy serca

    Wzrost pracy serca

    Wzrost wykonywanej pracy wymaga odpowiednio większego dopływu energii. Pod wpływem adrenaliny następuje wzrost poziomu glukozy we krwi dzięki wzmożonemu rozpadowi glikogenu w wątrobie. Zasoby kaloryczne wątroby mogą pokrywać tylko doraźnie i na krótki czas potrzeby ustroju. Główny magazyn energetyczny tkanka tłuszczowa reaguje jednak również na dopływ adrenaliny i oddaje szybko do krwi drugie paliwo tkankowe …

Stężanie jodu

Stężanie joduZdolność stężenia jodu nie jest wyłącznie ograniczona do komórek tarczycy, inne tkanki również mogą wychwytywać i stężać jod: np. stężenie jodu w ślinie, w soku żołądkowym czy mleku jest kilkanaście razy większe niż stężenie jodków w osoczu. Jednakże w gruczołach tych narządów jod zostaje tylko wychwycony i wydzielony z wydzieliną gruczołową, nie jest zaś ani magazynowany, ani też nie tworzy aktywnych połączeń organicznych, czyli nie powstają czynne hormony. W tarczycy odbywa się ciąg reakcji chemicznych, w wyniku których jod, po odpowiednim przygotowaniu, zostaje połączony z aminokwasami — powstają jodowane aminokwasy. Ponieważ zapotrzebowanie organizmu na hormon tarczycy jest zmienne, wobec tego znaczne ilości hormonalnego jodu pozostają zmagazynowane w postaci dużych cząsteczek białkowych tzw. jodo-globulin w świetle pęcherzyków tarczycy. W momencie, kiedy przychodzi do gruczołu impuls nakazujący dostarczenie hormonu do krwi, duże cząsteczki jodo-globuliny rozpadają się oddając do krwi właściwe hormony: tyroksynę posiadającą 4 atomy jodu i drugi związek zwany trój-jodotyroniną z 3 atomami jodu. Cały ten proces syntezy chemicznej, następnie magazynowanie hormonu w postaci wielkocząsteczkowych związków i potem rozpadu tych cząstek wymaga udziału wielu enzymów. Od ich sprawnego działania zależy ostateczny produkt hormonalny. Produkcja hormonu, to jest czynność tych wielu enzymów, które uczestniczą w łańcuchu reakcji chemicznych jodowania białka, jak również sama pułapka jodowa pozostają pod kontrolą hormonu przysadki nazwanego hormonem tyreotropowym.

Comments are closed.