• Dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego – jak nauczyć się je rozpoznawać?

    Dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego – jak nauczyć się je rozpoznawać?

    Informacje na temat tego, jakich dolegliwości możemy spodziewać się ze strony różnych narządów układu pokarmowego, na przykład jak boli trzustka  i czy trzustka boli w ogóle, na przykład na stronach internetowych. More from my siteLeczenie ostrego zapalenia stawówWzmocnienie efektu lakierowania paznokciOstry brzuch – co to jest?Zadania wątrobySposoby na leczenie aft u dzieciMagnez b6 dla tych, …
  • Jod

    Jod

    Jod spełnia istotną rolę w przemianie materii, w procesach wzrostu i dojrzewania, np. kijanki pozbawione tarczycy nie przechodzą metamorfozy. Przypuszczalnie, gdy kręgowce opuściły morze zawierające ogromne zapasy jodu i rozpoczęły dalszy rozwój ewolucyjny na lądzie, musiały wydoskonalić narząd, który by wychwytywał i magazynował bardzo sprawnie jod, gdyż zwierzę żyjące na lądzie jest skazane na tygodnie …
  • Gospodarka wodno – fosforowa

    Gospodarka wodno – fosforowa

    Zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej muszą wystąpić w wypadku nieprawidłowego działania przytarczyc oraz mogą zdarzyć się w tych stanach chorobowych, w których dochodzi do utraty dużych ilości wapnia z ustroju lub niedostatecznego wchłaniania wapnia. Specjalnie wrażliwy na niedostateczny dowóz wapnia jest rosnący organizm, gdyż jego kości chciwie wychwytują i wiążą wapń z płynu zewnątrzkomórkowego. Źródłem wapnia …

Stężanie jodu

Stężanie joduZdolność stężenia jodu nie jest wyłącznie ograniczona do komórek tarczycy, inne tkanki również mogą wychwytywać i stężać jod: np. stężenie jodu w ślinie, w soku żołądkowym czy mleku jest kilkanaście razy większe niż stężenie jodków w osoczu. Jednakże w gruczołach tych narządów jod zostaje tylko wychwycony i wydzielony z wydzieliną gruczołową, nie jest zaś ani magazynowany, ani też nie tworzy aktywnych połączeń organicznych, czyli nie powstają czynne hormony. W tarczycy odbywa się ciąg reakcji chemicznych, w wyniku których jod, po odpowiednim przygotowaniu, zostaje połączony z aminokwasami — powstają jodowane aminokwasy. Ponieważ zapotrzebowanie organizmu na hormon tarczycy jest zmienne, wobec tego znaczne ilości hormonalnego jodu pozostają zmagazynowane w postaci dużych cząsteczek białkowych tzw. jodo-globulin w świetle pęcherzyków tarczycy. W momencie, kiedy przychodzi do gruczołu impuls nakazujący dostarczenie hormonu do krwi, duże cząsteczki jodo-globuliny rozpadają się oddając do krwi właściwe hormony: tyroksynę posiadającą 4 atomy jodu i drugi związek zwany trój-jodotyroniną z 3 atomami jodu. Cały ten proces syntezy chemicznej, następnie magazynowanie hormonu w postaci wielkocząsteczkowych związków i potem rozpadu tych cząstek wymaga udziału wielu enzymów. Od ich sprawnego działania zależy ostateczny produkt hormonalny. Produkcja hormonu, to jest czynność tych wielu enzymów, które uczestniczą w łańcuchu reakcji chemicznych jodowania białka, jak również sama pułapka jodowa pozostają pod kontrolą hormonu przysadki nazwanego hormonem tyreotropowym.

Comments are closed.